– Hvilke krefter skaper historien vår?
→
Marianne Meløy har vokst opp med historia om Ingeborg Mikkelsdatter og hennes legat. Den har vært en stadig tilbakevendende kilde til refleksjon, inspirasjon og undring. Hvem var Ingeborg, og hva var det som drev henne? Etter 30 år skal historien på ny løftes fram i teaterform – på selve jubileumsdagen den 22. august.
– Jeg har jobbet med denne historien i teaterform før, og nå skal den settes opp på nytt, 30 år senere – med et helt nytt manus som utvikles sammen med Vesterålen Teater.
For Marianne er det et helt spesielt samarbeid. Hun påpeker at Ingeborg Mikkelsdatter er et navn som fremdeles lever.
– For meg er Ingeborg et symbol på hvordan vår felles historie er så mye rikere enn de perspektivene som ofte kommer fram. Store, historiske hendelser sentrerer ofte rundt menn, der kvinnen er den som venter, holder ut, og som stille tar imot alt. Ingeborgs legat handler om en kvinne som ble hørt – og som blir hørt 400 år etterpå.
Store spørsmål
For 400 år siden levde kystfolket i hovedsak som fiskerbønder, med fiske og jordbruk som livsgrunnlag. 1600-tallet var det verste århundret i perioden som kalles ”Den lille istida”. Kaldt og fuktig vær ødela avlingene i nord og gjorde korndyrking umulig. Folk var nødt til å kjøpe mel og korn fra Bergen og betalte med tørrfisk, men da også fisket svikta, kom katastrofen.
Og i den tid ga Ingeborg Mikkelsdatter sin melgave – seks tønner mel til Vesterålen, hvert år, til evig tid. Det diskuteres fortsatt hvilken tilknytning Ingeborg hadde til Vesterålen. Men Marianne påpeker at motivasjonen for gaven også er et mysterium.
– Ga Ingeborg sin gave av takknemlighet, skyldfølelse, solidaritet, avlat – eller var dette en gjeld som skulle innfris? Eller er det en sammensatt grunn – og er det mulig med flere motiver?
Til tross for at vi ikke vet helt sikkert hvilken drivkraft som var i sving hos Ingeborg da hun opprettet legatet, er det ikke tvil om at Ingeborgs legat i det større bildet i norsk historie er ei unntakshistorie. Men kjernen i historia er mangfoldig.
– Teaterets oppgave er ikke å formidle et fullstendig historisk korrekt bilde. Vi stiller oss spørsmålene: Hva skal vi med historien vår? Skal vi lære? Eller skal vi finne vår egen identitet? Bekrefte det vi trodde fra før? Eller finne mot og fantasi?
Teater med rik historie
I 1993-1994 og i 2000 ble teaterforestillinga ”Ingeborgs Legat” satt opp på Myre og i Bergen. Marianne hadde et sterkt ønske om å få historia fram i teaterform. Inspirasjonen kom fra nært hold.
– Min far hadde et stort engasjement og fascinasjon for Ingeborgs legat. I 1978 skrev han en søknad til Hålogaland Teater om å sette opp stykket. Den gangen valgte de et annet stykke, men da tenkte jeg – da må jo jeg bare skrive det?
Og det ble teater. I en kokheit aula på Myreskolen trådte lokalbefolkninga til, og Kystlaget bygde både scene og kulisser etter Mariannes manus. Da var hun i starten av 20-åra, og ledet produksjonen i fullskala. Fiskehjeller til kulisser ble snekret, og barn og voksne var med – både på og bak scenen.
– Det var en stor jobb. Oppsett av en slik produksjon hadde aldri blitt gjort før i Øksnes, men vi kom i havn fordi engasjementet i samfunnet rundt oss var så stort. Jeg har veldig gode minner fra den tida.
Ny opptreden
Marianne og Vesterålen Teater er nå klare til å gjenta suksessen. Denne gangen med enda mer brask og bram!
– Ingeborgs legat står fortsatt sterkt, og er til inspirasjon for å skape mer. Vi har igjen lyst til å fortelle historien om den evige gaven. Men denne gangen både enda mørkere, lysere og mer spektakulært.
Premieren går av stabelen på selve jubileumsdagen, nøyaktig 400 år etter at Ingeborgs legat ble opprettet. Det blir forestilling i Langenes Kirke søndag 22.august kl.1100, mandag 23.august kl.1800 og 2030 og tirsdag 24.august kl.1800. Etter det drar teatret på turne i flere andre kommuner i Vesterålen, les mer og bestill billetter her!
Foto: Ola Ekker